3D print i sve vezano za njega nalazi se u ovoj kategoriji - koristite tražilicu ili podkategorije kako bi pronašli ono što vas zanima.

Preuzim: vijakm20.stl

Preuzimanje: vijakm20.stl PYW- Vijak

Osnovna podjela vijaka prema namjeni je: pričvrsni, za pokretanje i specijalni. S naslovne fotografije vidite da ćemo se bazirati na pričvrsnim vijcima. Kod njih najčešći su metrički navoji desnovojni. No ostavimo navoje sada po strani njih ćemo posebno razraditi kada ćemo sami kreirati navoj sa svim tolerancijama, usponima, vojnosit... Danas nas to ne treba brinuti koristit ćemo programski paket koji već ima ugrađene sve tolerancije, profile navoja, uspone. Demonstrirat ćemo jedan elegantan i brz način, a za to nam treba FUSION 360 od Autodeska. Odlaskom na njihove stranice možete pronaći uvjete u kojima je on besplatan za korištenje "For startups generating <$100k/year in total revenue or wholly non-commercial users or students-www.autodesk.com"

A sada kada imamo sve spremno krenimo s modeliranjem.

Upoznajmo se s našim vijkom i njegovim dimenzijama, za ovaj primjer koristit ćemo dimenzije dane u normi ISO 4014 u njima možete pronaći sve dimenzije i tolerancije. U ovoj tablici dani su podaci za dva vijka koja ćemo mi razmatrati. M20 ćemo modelirati sada a M30 ostavljamo Vama .

 

PYW- Vijak

 

NM d OK k dw Rr Cd Luk Lg
M20 20 30 12.5 28.19 0.8 0.5 80 34
M30 30 45 19 42.75 1 0.5 110 44

Napomene: -kut 15º može varirati 15º~30º, skošenje od 2x45º prenaglašeno zbog 3d printanja, postoji više standardnih duljina vijaka 

 

PYW- Vijak

 

A evo i naše skice po kojoj ćemo raditi.

Prvo moramo odabrati sketch ravninu za skiciranje možete uzeti bilo koju ravninu. Na tom sketchu nacrtat ćemo jedan šesterokut s dimenzijom otvora ključa od 30 mm također kroz ishodište povuči ćemo jednu okomitu liniju na horizontalu te ju označiti kao construction te reći da je ona paralelna s jednom od stranica šesterokuta.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Zatim ćemo ekstrudirati glavu. Create-Extrude odaberemo sketch koji želimo i unesemo visinu.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Radimo skošenja na vrhu glave funkcijom revolve. Ova funkcija omogućava nam da naš sketch za rotiramo oko neke osi u cijelosti ili samo određenu vrijednost kuta, s njom možemo dodavati materijal ili ga uklanjati u našem slučaju. Kreiramo sketch te na njemu nacrtamo trokut s kutom od 15 stupnjeva te ga pozicioniramo od ishodišta na udaljenost pola otvora ključa, te ga okrenemo s revolvom i odaberemo cut.

 

 

PYW- Vijak

PYW- Vijak

 

 


Extrudamo prvo niži krug.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Zatim tijelo vijka. Budući da radimo M20 dimenzija d= 20 mm a što se tiče tolerancija i smanjenja tog promjera zbog navoja, o tome brine Fusion. Kreirajmo prvo dio bez navoja.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Ovo radimo zato što ćemo isti ovaj model iskoristi za modeliranje s parametrima pa je jednostavnije ići ovim redom. No možete i kreirati cijelo tijelo vijka te odrediti na kojoj duljini želite navoj u postavkama te značajke.  Kreiramo novi sketch na kraju extruda. Desni klik- new sketch.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Sada ponovo extrudiramo za dio s navojem. Ovdje je bitno da odaberete opciju new body.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Sada je na red došao i navoj. Njega odabiremo iz izbornika Create-Thread i samo kliknemo na površinu koju želimo i on automatski prepoznaje o kojem se promjeru. Bitno je da odaberete opciju Modeled ako ju ne odaberete vama će izgledati kao da je navoj tu no u stvarnosti nije već je samo bio vizualiziran. Također ovdje možete podešavati duljinu navoja, odabrati smjer, korak, i tolerancije. Za sada ostavimo sve kako je predloženo naknadno ćemo proći kroz sve te postavke. Možete primijetiti da je promjer s naših 20 mm smanjen na 19.79 a to je upravo sredina tolerancijskog razreda za to polje.

 

 

PYW- Vijak

 

 

Kreirajmo skošenje na vijku koristeći revolve kao ranije.

 

 

PYW- Vijak

PYW- Vijak

 

 


I za kraj ostaje nam spojiti tijelo u jedan komad. Kada smo navojni dio odabrali kao new body to je novo tijelo iako se nama čini da je ono spojeno zapravo nije te značajkom Combine spojimo ga u jedno.

 

 

PYW- Vijak

 

A sada ako niste u potpunosti uhvatili neki od koraka možete pogledati video modeliranja.

 

 

I to je to, naš vijak je gotov sada ga još treba izraditi, testirati i vidjeti što nije dobro i što možemo ispraviti. Hoće li ovaj vijak biti dobar, hoćemo li ga moći stegnuti u spoj s metalnom maticom. Ostavljamo Vama dva tjedna da isprobate, sljedeći tjedan uzimamo isti ovaj model i dodajemo značajke parametara kako bi jednostavnom promjenom vrijednosti mogli dobiti vijak novih dimenzija.